Teensy 4.0, bugün mevcut olan en hızlı mikro denetleyici olan NXP iMXRT1062 çipli 600 MHz'de bir ARM Cortex-M7 işlemciye sahiptir. Teensy 4.0, Teensy 3.2 ile aynı boyut ve şekildedir ve Teensy 3.2'deki pin işlevlerinin çoğuyla uyumluluğu korur.
600 MHz'de çalışırken, Teensy 4.0 yaklaşık 100mA akım tüketir. Teensy 4.0, dinamik saat ölçekleme için destek sağlar. Saat hızının değiştirilmesinin yanlış baud hızlarına ve diğer sorunlara neden olduğu geleneksel mikro denetleyicilerin aksine, Teensy 4.0 donanımı ve Teensyduino'nun Arduino zamanlama işlevleri için yazılım desteği, dinamik olarak hız değişikliklerine izin verecek şekilde tasarlanmıştır. Seri baud hızları, ses akışı örnek hızları ve delay() ve millis() gibi Arduino işlevleri ve Teensyduino'nun IntervalTimer ve elapsedMillis gibi uzantıları, CPU hızı değiştirirken düzgün çalışmaya devam eder. Teensy 4.0 ayrıca bir güç kapatma özelliği de sağlar. Açma/Kapama pimine bir buton bağlayarak, düğmeyi 5 saniye basılı tutarak 3.3V güç kaynağı tamamen devre dışı bırakılabilir ve kısa bir düğmeye basılarak tekrar açılabilir. VBAT'a bir düğme pil bağlıysa, Teensy 4.0'ın RTC'si güç kapalıyken de tarih ve saati takip etmeye devam eder. Teensy 4.0 ayrıca 600MHz'in çok ötesinde hız aşırtılabilir!
ARM Cortex-M7, gerçek bir gerçek zamanlı mikro denetleyici platformuna birçok güçlü CPU özelliği getiriyor. Cortex-M7, çift sorunlu bir süper ölçekleyici işlemcidir, yani M7, 600 MHz'de saat döngüsü başına iki talimat yürütebilir! Elbette, ikisini aynı anda yürütmek, derleyicinin komutları ve kayıtları sipariş etmesine bağlıdır. İlk karşılaştırmalar, Arduino tarafından derlenen C++ kodunun, tamsayılar ve işaretçiler kullanarak sayısal olarak yoğun çalışmalar gerçekleştirirken, zamanın yaklaşık %40 ila %50'sinde iki talimat elde etme eğiliminde olduğunu göstermiştir. Cortex-M7, dallanma tahminini kullanan ilk ARM mikro denetleyicisidir. M4'te, çok fazla dalın üç saat döngüsü aldığı döngüler ve diğer kodlar. M7 ile, bir döngü birkaç kez yürütüldükten sonra, dal tahmini bu ek yükü kaldırarak dal talimatının yalnızca tek bir saat döngüsünde çalışmasına izin verir.
Sıkı Bağlantılı Bellek, Cortex-M7'nin bir çift 64 bit genişliğinde veri yolu kullanarak belleğe hızlı tek döngü erişimine izin veren özel bir özelliktir. ITCM veri yolu, talimatları almak için 64 bitlik bir yol sağlar. DTCM veri yolu aslında bir çift 32 bitlik yoldur ve M7'nin aynı döngüde iki adede kadar ayrı bellek erişimi gerçekleştirmesine izin verir. Bu son derece yüksek hızlı veri yolları, M7'nin diğer bellek ve çevre birimlerine erişen ana AXI veri yolundan ayrıdır. 512K belleğe sıkı bağlı bellek olarak erişilebilir. Teensyduino, optimize edilmiş varsayılanı geçersiz kılmak için fazladan anahtar kelimeler eklemediğiniz sürece, Arduino çizim kodunuzu ITCM'ye ve tüm malloc olmayan bellek kullanımını hızlı DTCM'ye otomatik olarak tahsis eder. Sıkı bağlı veri yollarında erişilmeyen bellek, çevre birimleri tarafından DMA erişimi için optimize edilmiştir. M7'nin bellek erişiminin büyük kısmı, birbirine sıkıca bağlanmış iki veriyolunda yapıldığından,
Teensy 4.0'ın Cortex-M7 işlemcisi, hem 64 bit "çift" hem de 32 bit "kayan nokta"yı destekleyen bir kayan nokta birimi (FPU) içerir. M4'ün Teensy 3.5 ve 3.6 üzerindeki FPU'su ve ayrıca Atmel SAMD51 yongaları ile yalnızca 32 bit kayan nokta donanım hızlandırmalı. log(), sin(), cos() gibi double, double fonksiyonların herhangi bir kullanımı, yavaş yazılım uygulamalı matematik anlamına gelir. Teensy 4.0, tüm bunları FPU donanımıyla yürütür.
Not: Lütfen Teensy 4.0'ın başlık içermediğini ve ayrıca satın alınması ve kendinize lehimlenmesi gerekeceğini unutmayın.
Teensy 4.0 ürününü Sparkfun kategorisinden uygun fiyat, aynı gün kargo ve hızlı teslimat avantajıyla SAMM Market’ten hemen sipariş verebilirsiniz.